Medjunarodni dan i Evropska noc muzeja 2020. u BiH | COVID-2019 „Muzeji za razlicitost i ukljucenost"

Obavjestavamo vas da je novi datum odrzavanja Medjunarodnog dana i Evropske noci muzeja u Bosni i Hercegovini - subota 14. novembar 2020. godine.

 

Trenutna situacija u svijetu izazvana pandemijom korona virusa i mjere koje su uvedene radi sprjecavanja njegova sirenja dovele su do toga da muzeji i institucije kulture zatvore svoja vrata za posjetioce i da svoj rad nastave on-line, do daljnjeg, na drustvenim mrezama i razlicitim digitalnim platformama.

 

Slijedeci preporuke ICOM-a pozivamo bosanskohercegovacke muzeje da svoje aktivnosti planirane za subotu, 16. maj, organizuju on-line i da ih podijele na interaktivnoj mapi ICOM-a na sljedecem linku http://imd.icom.museum/interactive-map-time-to-announce-your-events/

a da aktivosti planirane in situ za Medjunarodni dan i Evropsku noc muzeja organizuju na novi predlozeni datum 14. novembra 2020. godine.

 

Preporuke ICOM-a su i da se aktivnosti odrze izmedju 14. i 16. novembra 2020. kad se organizuje Evropska noc muzeja (14. novembar) i 16. novembra kad se obiljezava 74. godina od osnivanja ICOM-a.

http://imd.icom.museum/information-regarding-international-museum-day-on-may-18/

Pozivamo vas i da aktivnosti u novembru mjesecu podijelite na interaktivnoj mapi ICOM-a http://imd.icom.museum/interactive-map-time-to-announce-your-events/

 

Pozivamo vas da se ukljucite u obiljezavanje ovih manifestacija, da otvorite vrata razlicitim posjetiocima, te tako skrenete paznju na vase muzeje/institucije, kulturnu bastinu koju cuvaju, te ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Takodjer, obiljezavanjem ovih manifestacija promoviramo muzeje kroz aktivnosti na preporučenu temu, povećavamo vidljivost ovih institucija i naglasavamo važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

Temom „Muzeji za razlicitost i ukljucenost“, Međunarodni dan muzeja 2020. želi postati mjesto okupljanja kako bi se proslavile razlicitosti perspektiva koje čine zajednice i osoblje muzeja, ali i vodeci alat za prepoznavanje i prevazilaženje predrasuda o onome sta prikazuju i priča koje muzeji pričaju.

 

 

O temi

 

Moderni i savremeni muzeji prilagodjavaju svoje djelovanje izazovima vremena pa svoje aktivnosti i metode rada uskladjuju sa tendencijama razvoja drustva i komunikacijskim potrebama svojih korisnika. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomicu svoje granice, te su, od nekad staticne institucije, danas postali zanimljiva interaktivna mjesta.

Kao pokretači promjena i institucije kojima se vjeruje, i koje imaju potencijal da stvore iskustva za ljude razlicitog porijekla i bekgraunda, a sto predstavlja sredisnji dio njihove drustvene vrijednosti, muzeji su tu da pokažu svoju važnost i relevantnost konstruktivnim uključivanjem u političke, društvene i kulturne realnosti modernoga društva. 

 

Izazovi inkluzije, razlicitosti i poteškoće u kretanju kroz složena društvena pitanja u sve polariziranijim sredinama, iako nisu karakteristični za muzeje i kulturne institucije, važni su zbog velikog uvažavanja muzeja u drustvu.

 

Sve veće očekivanje javnosti za drustvene promjene ubrzalo je razgovor o potencijalima muzeja za društvenim dobrom u obliku izložbi, konferencija, performansa, obrazovnih programa i inicijativa. Međutim, i dalje predstoji mnogo toga da se uradi kako bi se prevazisla svjesna i podsvjesna dinamika moći kojim se stvaraju razlike u muzejima, i razlike između muzeja i njihovih posjetilaca.

 

Te se razlike mogu odnositi na razlicite teme, uključujući nacionalnost, spol, seksualnu orijentaciju i identitet, socio-ekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i vjerska uvjerenja.

 

 

Savremena muzeologija pomice granice prema korisnicima i koristi se inkluzijom u prezentaciji i komunikaciji baštine s uvažavanjem pripadanja različitim rasama, drugoj etničkoj pripadnosti, rodu, klasi, dobi, fizičkoj sposobnosti, jeziku, religiji, ekonomskom statusu, rodnom opredjeljenju itd.

 

Bezbroj je načina na koje bi muzeji mogli ucestvovati u inkluziji. Građu iz muzejskog fundusa moguće je prilagoditi i interpretirati u skladu s misijom muzeja te odabiru ciljane grupe korisnika.

 

Primjeri grupa korisnika:

 

 -osobe s invaliditetom- prilagođen pristup te specijalističku stručnu pomoć za osobe ograničene pokretljivosti, s oštećenjem vida, gluhe osobe, osobe s intelektualnim poteškoćama, osobe s autizmom, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti itd.

-osobe koje zbog siromaštva i niskog zivotnog standarda nisu posjetitelji muzeja

-migranti

-marginalna skupina u koju spadaju djeca s ulice, ovisnici, kriminalci, beskućnici, žrtve nasilja, dugotrajni korisnici socijalne pomoći i slično

-rodno obespravljene osobe

 

Sve informacije o Medjunarodnom danu muzeja i Evropskoj noci muzeja 2020. mogu se naci na web sajtovima:

 

http://imd.icom.museum/

https://icom.museum/en/activities/events/international-museum-day/

 

https://web.facebook.com/nuitdesmusees/

https://nuitdesmusees.culture.gouv.fr/

 

Programe vasih institucija posaljite na e-mail icombih@gmail.com kako bismo blagovremeno informirali javnost o programima vasih institucija.