ICOM-ov SPECIJALNI PROJEKT

Međunarodna naučna konferencija Nematerijalna baština -izazov za politiku upravljanja i prikupljanja - Zagreb, 17.- 20. 10. 2019.

Konferenciju organiziraju Etnografski muzej i Međunarodni komitet za muzeje Jugoistočne Europe – ICOM SEE u partnerstvu s ICOM Hrvatska, ICOM Slovenija, COMCOL i INTERCOM. Lokalni partneri su Etnografski muzej, muzej Mimara u Hrvatskoj i općina Trbovlje u Sloveniji.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji, koja će se održati u muzeju Mimara, uvaženi sudionici će prikazati na primjerima dobre prakse koji su sve izazovi postavljeni pred današnje muzealce u smislu istraživanja, dokumentiranja nematerijalne baštine, odnosa sa zajednicom te prenošenja znanja za mlađe generacije. Kako prikupljati i brinuti za nematerijalnu kulturnu baštinu?

Putem predavanja, ali i radionica, projekcije filmova, formalnih i neformalnih rasprava među stručnjacima i sudionicima ove konferencije, a imati će mogućnost i raspravljati o zajedničkim temama s nosiocima tradicionalnog znanja.

Teme koje će se obuhvatiti ovom konferencijom su:

Uvodni panel u temu: KAKO PROMOVIRATI MEĐUNARODNI DAN NEMATERIJALNE BAŠTINE

Prvi tematski panel: Izazovi u prikupljanju i dokumentiranju nematerijalne baštine

Drugi tematski panel: Nematerijalna baština i zajednice

Treći tematski panel: Muzejski management i izazovi dekoloonizacije i restitucije

Četvrti tematski panel: Održiva riješenja za ICH

Peti tematski panel: Kako osigurati prijenos znanja i vještina na mlađe generacije

Sve detalje o konferenciji, popis pozvanih predavača i ostale informacije možete naći na našoj web stranici: http://icom-ichday.info/hr