Regionalni susreti u Hrvatskoj

Terći muzejski susreti održani su 12 – 14. oktobra u Gornjoj Stubici u Hrvatskom zagorju i Zagrebu na temu MUZEJI U REGIJI – INOVACIJOM IZ KRIZE.

Konferenciju je organizirao Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a i Muzej Hrvatskog zagorja kao domaćin susreta u saradnji sa regionalnom alijansom ICOM SEE, ICOM Bosne i Hercegovine i ICOM Srbije.

U okviru konferencije pored pozvanih izlagača učesnicima su se obratili i Ministar kulture Republike Hrvatske, predstavnik Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog državnog Arhiva, Direktor razvojne agencije Radea. Na skupu su se predstavili i izlagači iz zagrebačkih muzeja: Muzeja grada, Tehničkog muzeja, Etnografskog muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti, kao i predstavnici ICOM-a Srbije i izlagači iz beogradskih muzeja: Etnografskog muzeja, Muzeja nauke i tehnike i Prirodnjačkog muzeja kao i Narodnog muzeja u Valjevu.
 
Nacionalni komitet ICOM-a Bosne i Hercegovine predstavila su izlaganja muzealaca iz Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzeja Sarajeva, Memorijalnog muzeja rodne kuće Ive Andrića u Travniku Konferencija je omogućila bolje povezivanje među muzejima, kao i veću saradnju u gradnji partnerskih odnosa koji nisu samo uskostručnog i naučnog karaktera već imaju i dalekosežan javni značaj koji se ogleda u planiranju projekata usmjerenih na EU fondove i razvoj muzejske struke u cjelini.