Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2017. u BiH

 Muzeji širom Bosne i Hercegovine pridružiti će se svjetskoj muzejskoj zajednici od 35 hiljada muzeja te brojnim programima od 18.-20.maja 2017., pod temom "Muzeji i sporne historije: govoriti o neizrecivom u muzejima", obilježiti 12. po redu Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja u Bosni i Hercegovini.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM). Uloga Dana muzeja je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojima se želi povećati vidljivost ovih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

 

U skladu sa ICOM-ovom godišnjom temom, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju suradnje i mira, muzeji širom svijeta, na svim kontinentima, ovim skreću pažnju šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

 

Evropska noć muzeja, partner Međunarodnog dana muzeja, obilježava se u subotu najbližu 18, maju, Međunarodnom danu muzeja. Cilj je Evropske noći muzeja da se u neuobičajeno vrijeme, do kasnih vecernjih sati, približi muzeje i njihove zbirke i programe, osobito mlađoj populaciji.

 

Ulaz na sve događaje je besplatan. Organizator ovih manifestacija je ICOM Bosne i Hercegovine u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim muzejima.

 

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/imd/posters/IMD2017_bosniac_latin.pdf,

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/imd/posters/IMD2017_bosniac_cyrillic.pdf

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/imd/posters/IMD2017_bosniac_latin2.pdf