22. Generalna konferencija i 25. Generalna skupština ICOM-a u Šangaju

Predstavnice Nacionalnog komiteta ICOM-a Bosne i Hercegovine mr. Sarita Vujković, predsjednik i Alma Leka, sekretar u periodu od 7. do 13. novembra  boravile u Šangaju, gdje su aktivno učestvovale na 22. Generalnoj konferenciji i 25. Generalnoj skupštiniICOM-a koja je organizovana u prostoru svjetskog EXPO centra.

Ovogodišnja Generalna konferencija koja je okupila više od 3800 muzejskih stručnjaka, članova regionalnih i međunarodnih muzejskih organizacija iz 122 zemlje održana je pod sloganom „Muzeji za socijalni sklad“.
 
Šestodnevna konferencija je za muzejske stručnjake bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa novim smjernicama svjetske muzeologije, da razmijene nove ideje i predstave profesionalne mogućnosti sredina iz kojih dolaze.
Strategija ICOM-a je da se u narednom periodu ojača uloga ove organizacije kao servisnog agenta u cilju promoviranja međunarodne i interkulturalne razmjene, odnosno jačanja muzejske struke na širem globalnom nivou.
Generalna konferencija ICOM-a organizira se svake treće godine. Ove godine je za predsjednika ICOM-a izabran njemački muzejski stručnjak dr Hans Martin Hinz koji je na ovom mjestu naslijedio Alissandru Cummins (Alisandra Kamins) prvu ženu predsjednicu ICOM-a koja je vodila ovu organizaciju u periodu od 2004. do 2010. godine.
 
Novoizabrani predsjednik se nalazi na čelu organizacije koja ima razvijenu mrežu od 30 000 muzeja, u okviru kojih djeluju muzejski stručnjaci rasprostranjeni na preko pet kontinenata.
U okviru generalne konferencije prisutnima se obratio i bivši francuski predsjednik Žak Širak, kao predstavnik zemlje u kojoj je smješteno sjedište ove profesionalne organizacije koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Osim prisustva Generalnoj skupštini organizatori su predstavnicima svih zemalja omogućili da posjete Svjetsku izložbu EXPO, znamenitosti i muzeje Šangaja, Šangajsko bijenale, istorijski grad Suzhou poznat po znamenitim vrtovima starim više od 800 godina koji su pod zaštitom UNESCO-a i novosagradjenom muzeju znamenitog arhitekte J.M.Pei-a tvorca staklene piramide Luvra. 
 
Sljedeća Generalna skupština ICOM- a, 2013. godine bit će održana u Riu de Žaneiru.